ErotiekSeksualiteit

Oeh… Ahh… Erotische pijn

geschreven door 31 december 2019
Erotische pijn

Iemand die zomaar zijn nagels in je huid zet, een klap op je billen geeft of je hard aan je haar trekt. Niet iets wat doorgaans als fijn wordt ervaren. Toch is het tussen de lakens een vorm van erotiek. Wat is deze erotische pijn? Hoe werkt de relatie tussen seks en pijn?

Sinds de eerste boeken van Vijftig tinten grijs op de markt verschenen, is er steeds meer interesse ontstaan voor BDSM (een afkorting voor Bondage and Discipline, Dominance and Submission). BDSM is een seksuele voorkeur en een vorm van seksuele expressie die zich richt op fysiek opgelegde beperkingen, intense zenuwprikkels en het fantaseren over machtsverhoudingen en het spelen van een machtsrollenspel (altijd met wederzijdse toestemming). BDSM is een gezonde en veilige vorm van seksualiteit. Een onderdeel van BDSM is het sadomasochisme; het genieten van het veroorzaken of ondergaan van pijn. Bepalend voor masochisme is de erotiserende werking van pijn. Wat voor een buitenstaander alleen als pijnlijk wordt ervaren, wordt hier als seksueel opwindend gezien. Maar waarom willen mensen deze pijn vrijwillig?

Werking van erotische pijn

De relatie tussen pijn en plezier is al zo oud als de mens. Diep in ons centrale zenuwstelsel is de ervaring van pijn gekoppeld aan het vrijkomen van endorfines. Deze proteïnen gaan de pijn tegen door net als morfine een euforisch gevoel op te wekken. Hardlopers herkennen de runners high wel, die op hetzelfde neerkomt: na de brandende pijn in de benen, als het lichaam de overdracht van pijnprikkels heeft verminderd, activeren de endorfines dezelfde gebieden die actief worden tijdens seks, drugs en eten. Bij een grote hoeveelheid endorfines die in het bloed vrijkomen, als gevolg van de pijn die wordt opgewekt, kan men zelfs in een soort trance raken. Het genot van pijn haalt een masochist dan ook uit de aanmaak van endorfine in het lichaam. Het genieten van deze erotische pijn is voor de masochist vaak alleen mogelijk in combinatie met seksuele stimulatie.

Daarnaast produceren de hersenen anandamide, dat een warm en fijn gevoel geeft, en adrenaline, dat de hartslag verhoogt. Een heel knap systeem, dat de mens misschien gekregen heeft om ernstige verwondingen te kunnen trotseren. Dit natuurlijke, chemische proces in het lichaam beschermt mensen voor te heftige pijnen. Dit proces wordt door een masochist als prettig ervaren en kan zelfs verslavend werken. De pijn verdwijnt snel en daarna resteert slechts de kick van de adrenaline en de euforie, en dat smaakt naar meer…

Seks als natuurlijke pijnstiller

Tijdens een flinke vrijpartij komen er allerlei stofjes vrij in zowel het lichaam van de man als dat van de vrouw. Zodra we opgewonden raken, worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden met elkaar voelen. Oxytocine, ook wel het knuffelhormoon genoemd, heeft daarnaast een kalmerende werking. Vooral de eerder beschreven endorfine die tijdens de seks vrijkomt, is effectief. Endorfine werkt als een natuurlijke pijnstiller en is volgens sommige onderzoekers net zo effectief als twee paracetamolletjes. Seks kan op deze manier dus heel goed helpen tegen bijvoorbeeld hoofdpijn of spierpijn.

Tijdens seks komen pijnprikkels dus minder hard aan. Dat komt omdat sommige gebieden in de hersenen reageren op seks én pijn. “Wanneer deze reageren op signalen van genot, is het mogelijk dat ze helpen om pijnprikkels in te perken”, aldus Barry Komisarik, neurowetenschapper en auteur van het boek The Orgasm Answer Guide (aff.). Volgens Komisarik verklaart dit ook waarom iemands gezichtsuitdrukking van genot, oftewel ‘O-face’,  kan lijken op een gezichtsuitdrukking van pijn. Daarnaast wordt volgens Komisaruk de drempelwaarde waarop men pijn voelt en ervaart met 50% verlaagt.

Pijn kan dus een plezierige en erotiserende werking hebben. Dit is uiteraard niet hetzelfde als de pijn die tijdens het vrijen op kan treden, zoals eerder beschreven op Bedmanieren.nl. Deze pijn tijdens de vrijpartij is ongewenst en heeft een negatieve invloed op het plezier tijdens seks. Mocht je interesse hebben in het erotische pijn spel BDSM en denk je dat deze vorm van seksualiteit wel iets voor jou kan zijn, kijk dan eens op de site van Marijke Vonk of bestel haar boek.

Wellicht ook interessant voor jou:

4 reacties

martin 30 mei 2020 om 14:00

hoi. ik heb een vraag. als ik mezelf masturbeer heb ik geen pijn.
Maar ik kan mijn voorhuid bijna niet over mijn eikel krijgen.
Als een iemand anders me bevredigd doet me dat altijd pijn.
meestal ook omdat ze dan mijn voorhuid over mijn eikel doen.
Dan is mijn eikel zo gevoelig dat het pijn doet.
Ook na het vrijen. dus klaar komen in de vagina moet ik meteen stoppen.
Zo gevoelig mijn eikel dat het pijn doet als ik verder ga.

Antwoorden
mm
Feya Haagsman 13 juni 2020 om 14:42

Hoi Martin,

Bedankt voor je bericht.Deze pijn klinkt niet goed. Mijn advies zo zijn om even langs de huisarts te gaan met deze klachten. Dit kan verholpen worden zodat je weer plezierig en pijnloos kan vrijen!

Groet,

Team Bedmanieren

Antwoorden
mick 9 juli 2021 om 00:28

Mischien een rare vraag maar ik krijg steeds vreselijke pijn na een orgasme, wanneer ik ben klaargekomen onstaan er velle steken in mijn schaamstreek waardoor ik het gevoel krijg op het randje van een orgasme te ballanceren, wanneer ik getriggerd wordt dan heb ik het gevoel mezelf tot een handmatig orgasme te laren komen, is het vreemd om met deze klachten naar een huisarts te gaan?

Antwoorden
Meester Tiemo 23 september 2021 om 08:43

Ik vind het lastig om te zeggen dat voor de liefhebbers “pijn echt fijn” is, maar hoe dan ook geldt dat maar voor een beperkt aantal mensen die aan SM doen. Het overgrote deel (ik denk 85%) van de SM-ers (soft, of wat duidelijker), die zoekt SM toch meer in een combinatie van “machtsoverdracht, lust, bondage, moeten luisteren, zichzelf moeten aanbieden, opdrachten uitvoeren, e.d.”. Een straf of strafje mag daarbij horen, maar pijn of hoofddoel, dat is voor hen echt niet aan de orde, en dat geldt vaak genoeg voor mensen die al jaren aan SM doen (als ondergaande partij). Voor die andere 15% geldt mogelijk wel dat “pijn ook fijn is”, maar ook daarin verschilt het per persoon hoe je dat moet zien.

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.