SeksualiteitTaboe

Naakt yoga; een bevrijding van lichaam en geest.

geschreven door 8 mei 2018
naakt yoga

Helemaal tot jezelf komen of één worden met je lichaam; begrippen die je misschien wel herkent als je aan yoga denkt. Naast de traditionele ‘Hatha Yoga’ ontstaan er steeds specifiekere soorten yoga. Wat dacht je bijvoorbeeld van yoga met geitjes of yoga onder water? Nu is er ook naakt yoga: yoga, maar dan poedelnaakt. Is dit misschien iets voor jou?
Het is allemaal begonnen met de instachick Nude Yogagirl. Yoga kan je helpen om tot jezelf te komen en Nude Yogagirl gaat hierin net een stapje verder. Zij doet aan naakt yoga en daagt met haar Instagrampagina andere vrouwen uit om een foto van zichzelf te delen waarop ze ook aan naakt yoga doen. Inmiddels zijn er ruim 500 vrouwen die haar voorbeeld hebben gevolgd. Hierdoor toont haar Instagrampagina een verzameling van zowel subtiele als rauwe foto’s van deze vrouwen. Het idee sloeg aan en met bijna 700.000 volgers kunnen we wel zeggen dat de naakt yogafoto’s een absolute hit zijn.

Yoga is perfect for people who are not perfect  ” @nude_yogagirl

 

Boodschap achter de foto

Het idee achter de foto’s is het creëren van een positiever beeld omtrent verschillende vrouwenlichamen. Haar doel is om te laten zien dat iedereen in staat is om met zijn of haar lichaam prachtige dingen te doen. Het maakt daarbij niet uit of je bijvoorbeeld overgewicht hebt of niet flexibel of sportief bent. De vrouwen zouden hun unieke lichamen moeten omarmen in plaats van er onzeker over te zijn. Zelfacceptatie van je eigen blote lichaam zou een bevrijdend gevoel teweegbrengen.

Naakt yoga in de praktijk

Bold & Nakedin New York is de eerste yogastudio waar naakt yoga te volgen is. Bij naakt yoga wordt kleding gezien als een barrière waarmee men status uitdraagt. Zonder deze kleding kan de focus dus niet komen te liggen op wat voor merk yogalegging draagt of hoe je er daarin uitziet. Hierdoor kan je makkelijker echt met jezelf in contact te komen, zonder al die poespas: naakt is iedereen gelijk. Wie aan naakte yoga doet zal ook sneller het lichaam accepteren zoals het is. Schoonheidsidealen zijn opgelegd en door naakt yoga te beoefenen ontdek je dat je je daar niet aan hoeft te conformeren. Je bent goed zoals je bent, met alle unieke kenmerken die je hebt. In het begin zal het waarschijnlijk even wennen zijn, maar daarna zal je vergeten dat je naakt bent. Als iedereen naakt is, is niemand meer naakt.

Yogaoefeningen zorgen ervoor dat geest en lichaam in verbinding worden gebracht. Als je daarbij ook nog eens je lichaam kan accepteren zoals het is zonder schaamte of oordeel, leer je je prettig voelen in je blote lichaam. Wie wil dat nou niet? Gaat het delen op Instagram of het naakt beoefen van yoga in een groep je nog net wat te ver? Pak dan een boek met yogaoefeningen en ga met je billen bloot in de veilige omgeving van je huiskamer!

bron hoofdafbeelding: @nude_yogagirl

Wellicht ook interessant voor jou:

3 reacties

Martijn 10 juni 2018 om 06:59

“De boodschap achter de foto” is bij geen enkele foto terug te zien! Enkel gestylde foto’s van vrouwen die voldoen aan het opgelegde schoonheidsideaal.
De boodschap is mooi maar een lege huls!

Antwoorden
Ed Zwaal 25 juli 2018 om 01:53

Ik wil al jaren beginnen met yoga. Alleen het punt is, ik wil yoga hoe dan ook naakt beoefenen. Iedere vorm van textiel is me te veel
Ik hoop dan ook dat naaktyoga in de buurt van Rotterdam van de grond komt. Weliswaar doe ik veel oefeningen, uiteraard naakt, op mijn zolder, maar ik zou dit ook eens in groepsverband willen doen. Zelfs ben.ik bereid naakt deel te nemen waar anderen nog kleding dragen

Antwoorden
Feya Haagsman 6 augustus 2018 om 13:27

Beste Ed,
Fijn om te horen dat je enthousiast bent over naakt yoga. Hopelijk komt het inderdaad in Rotterdam ook van de grond. Misschien een idee om eens bij wat yoga studio’s te informeren of ze er voor open staan. Of misschien zelf wel een groep beginnen aangezien je al redelijk wat ervaring hebt!
Met vriendelijke groet, het team van Bedmanieren.nl

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.