Taboe

Echte mannen hebben geen zin

geschreven door Feya Haagsman 21 maart 2017

Met gebogen hoofd vertelt hij aan zijn vrouw dat hij soms gewoon moe is en geen zin heeft om te vrijen. Hij wil het liever niet vertellen, want er zit een schaamtegevoel. Hij heeft niet het gevoel de dekhengst te zijn zoals van hem wordt verwacht. Zijn penis staat niet elke avond stijf en hij vindt het prima om twee keer per maand te vrijen. Waarom ligt er zo’n druk op mannen om altijd maar zin te hebben in seks?

Mannen zijn jagers

De druk bij de mannen begint met het generalistische stereotype beeld dat we van mannen hebben. In dit beeld is een man een jager en heeft hij altijd behoefte aan een grote hoeveelheid seks. Dit beeld is al vroeg ontstaan in de oertijd. Eerder schreven we op Bedmanieren al dat dit beeld van de man als jager een effect heeft op de rolverdeling binnen relaties. Op seksueel gebied creëren we van een man een casanova-achtig type dat van ene naar andere partner gaat om zijn zaad te verspreiden. Hierdoor ontstaat de verwachting dat je met een man gegarandeerd bent van seks: de man wil altijd wel. Nu bestaan deze jagende mannen zeker wel, alleen behoort het grote gedeelte van de mannelijke bevolking niet tot deze groep. De meeste mannen kunnen dus per definitie niet aan deze verwachting van een constant hoog libido voldoen. Je kunt je voorstellen onder wat voor druk de mannen staan, aangezien een man die seks afwijst meestal wordt gezien als “onmannelijk“.

Gevoelens van afwijzing en onzekerheid

Een tweede factor die de druk verhoogt, heeft te maken met de dynamiek binnen de relatie. Partners willen elkaar graag behagen en elkaar zeker niet teleurstellen. Als de man zijn behoefte kenbaar maakt, namelijk dat hij geen zin heeft om te vrijen, wordt dit door de partner vaak gezien als een persoonlijke afwijzing. Het gevoel van afwijzing maakt de partner onzeker: “Ben ik nog wel aantrekkelijk genoeg?”. Deze gevoelens wil de man zijn partner natuurlijk helemaal niet geven. Om zulke gevoelens bij de partner te voorkomen, kiest de man er dan toch vaak voor wel seks te hebben, waarmee hij aan zijn eigen behoeftes voorbij gaat.

Prestatiedruk

Zowel het stereotype beeld over mannen als de relatie dynamiek zorgen dus voor een prestatiedruk bij de man: “De man moet zin hebben”. De prestatiedruk voor deze mannen is zo hoog dat dit schadelijke gevolgen kan hebben. De prestatiedruk kan leiden tot twijfels, angst en onzekerheid bij de man. Deze gevoelens kunnen ervoor zorgen dat de man niet meer kan functioneren in de slaapkamer. Dit kan tot gevolg hebben dat de man minder zin heeft in seks. Daarnaast kan de prestatiedruk zorgen voor erectieproblemen of vroegtijdige zaadlozing. De druk werkt dus alleen maar averechts. Het zou beter zijn om iedereen zijn eigen behoefte in seks te laten hebben en er met de partner over te praten als de behoefte verschilt. Dit is beter voor het seksleven en voor de partnerrelatie.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het boek van seksuoloog Jelto Drenth: De man is geen jager – mannelijkheid, seks en angst.

Wellicht ook interessant voor jou:

2 reacties

Margareth van Velden 3 juli 2017 om 09:35

ik heb ook ´n vriend maar hij is laatste tijd om zich zelf gebouwd
laatste tijd niet veel zin ook …weet ik hoef niet altijd maar ….
ik ben nog maagd wil ontmaagd worden misschien dat dat tegen houdt
vindt ook niet leuk wil ´t ook graag

Antwoorden
Feya Haagsman 4 juli 2017 om 14:32

Bedankt voor je reactie Margareth. Ik heb je zojuist via de mail een reactie gestuurd.

Antwoorden

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.