Seksuele klachtenTaboe

Je penis breken; kan dat?

geschreven door 22 mei 2018
Penis

De vrouw bovenop is bij velen een favoriet standje. Maar we hebben ook allemaal weleens de verhalen gehoord over dat je penis dan zou kunnen breken. Kan dat? Voordat je verder sekst, lees eerst dit even.

Hoewel we onze lezers liever geen negatieve boodschap meegeven over seksualiteit kunnen we niet ontkennend antwoorden op deze vraag. Het is waar; je kunt je penis breken. Hoe zit dat?

De anatomie van de penis

Het uitwendige geslachtsorgaan van de man bestaat uit het scrotum (de ballen) en de penis. De penis bestaat uit de basis, schacht en eikel. Er zijn drie zwellichamen; twee grote (corpora cavernosa) en een sponsachtig lichaam (corpus spongiosum) aan de achterkant. Zwellichamen zijn sponsachtige bloedvatstructuren. Bij seksuele opwinding verslapt de vaatwand van de holten in het zwellichaam. Hierdoor neemt de bloedtoevoer toe en zetten de zwellichamen uit. Ook kan door de druk het bloed niet goed meer ‘terugstromen’; de piemel wordt stijf.

Aan de basis zijn de zwellichamen verbonden met het bekken en de bekkenbodemspieren. Zo kan een stijve piemel niet te veel heen en weer bewegen. De eikel (glans) is een verdikt uiteinde van het middelste zwellichaam. In de eikel bevindt zich ook de uitmonding van de plasbuis (urethra). De eikel is het meest gevoelige deel. Voornamelijk de onderrand (de corona of kroon) en daar waar de eikel via het toompje (frenulum) verbonden is met de voorhuid bevinden zich veel gevoelszenuwen.

Penis

Uitwendige structuur penis (bron: medipedia.be)

Penis

Inwendige structuur penis (bron: medipedia.be)

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende vormen en maten

Er bestaan piemels van verschillende vormen en afmetingen. Een slappe penis is bij 95% van de mannen 6,5 tot 11,5 centimeter (gemiddeld 9,8 cm) en in erectie 10,5 tot 16 centimeter (gemiddeld 14,8 cm). Bij een penislengte van minder dan 4 centimeter in slappe toestand wordt deze als medisch te klein beoordeelt. De meeste vrouwen zijn overigens meer geïnteresseerd in de kwaliteiten van de man als minnaar dan in de grootte van zijn penis. Daarnaast is een stijve piemel bijna nooit kaarsrecht. Door natuurlijke verschillen in de linker en rechter zwellichamen is er bij de meeste mannen sprake van een lichte kromming. Bij een kromming van meer dan 30 graden (bijvoorbeeld door de ziekte van Peyronie) uit het lood is er sprake van een probleem.

Penis

Gebroken penis?

De cowgirl

De penis bevat geen bot, dus van een botbreuk zoals die in een arm kan plaatsvinden, is nooit sprake. Wel kan er door wilde seks of masturbatie schade ontstaan aan de zwellichamen. Je spreekt van een gebroken penis wanneer de zwellichamen scheuren. Dit kan gepaard gaan met een knappend geluid en veel pijn. De penis komt dan krom te staan en op de plek van de breuk ontstaat een zwelling (zie foto). Als je plasbuis ook is gescheurd, kan dit bloed bij het plassen veroorzaken.

Een penis kan overigens alleen breken wanneer er veel druk wordt uitgeoefend op een stijve erecte piemel. Bijvoorbeeld doordat een man per ongeluk tegen het perineum van zijn sekspartner ‘aanstoot’ tijdens het vrijen. Daarnaast kan het ontzettend opwindend zijn voor mannen met een vrouwelijke sekspartner als zij bovenop klimt. Dit seksstandje wordt ook wel de cowgirl of girl on top genoemd. Maar een gewaarschuwd man telt voor twee. Uit een studie die werd gepubliceerd in 2014 bleek dat meer dan 50% van de mannen zijn breuk had te danken aan deze positie. Een onderzoek dat werd gepubliceerd in 2017 beschreef echter dat het standje doggy style de grootste boosdoener was, gevolgd door missionaris en girl on top op de derde plek., hoewel de cowgirl meestal de grootste schade opleverde. Wellicht niet onbegrijpelijk: het gehele gewicht van de vrouw ‘landt’ dan op de penis.

Penis

Penis fractuur (bron: centerforreconstructiveurology.org)

Eerste hulp bij gebroken penis

Wees gerust: een gebroken penis komt minder vaak voor dan je na het lezen van dit artikel misschien denkt. Wat kun je doen als je denkt dat dit jou of je partner is overkomen? Zo snel mogelijk naar de spoedeisende hulp gaan bij jou in de buurt. Het is namelijk belangrijk dat je binnen drie dagen na het scheuren wordt geopereerd. Daarna is de schade moeilijker te herstellen. Er kan dan littekenweefsel ontstaan waarna het krijgen van een erectie moeilijker of onmogelijk wordt. Maar omdat het natuurlijk erg jammer zou zijn om bovenstaande standjes uit je repertoire te schrappen, willen we alleen maar zeggen: be careful and have fun!

Penis gebroken?

 

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.