Seksualiteit

Politiek in je slaapkamer

geschreven door 21 februari 2017

Seksualiteit klinkt heel privé, je bepaalt zelf wat, wanneer en met wie je het doet. Misschien heb je het niet direct door, maar de politiek heeft invloed op onze seksualiteit. Denk maar eens aan de gelijke behandeling van mannen en vrouwen, anticonceptie en homo-emancipatie. Met betrekking tot deze onderwerpen zijn verschillende standpunten aan te nemen. De keuzes die de politiek maakt, hebben gevolgen voor hoe vrij je bent in je seksualiteit. In hoeverre sluit jouw politieke voorkeur aan bij je mening over seksualiteit?

Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten

In Nederland hebben we verschillende seksuele rechten. De seksuele, reproductieve gezondheid en rechten (SRGR), houden in dat iedereen recht heeft op prettige en veilige seks. Seksualiteit is een mensenrecht: het recht op informatie, keuzevrijheid en autonomie over je eigen lichaam. We mogen in Nederland trots zijn dat we als land de primeur hadden door in 2001 als eerste het homohuwelijk in te voeren. Het is goed dat vrouwen in Nederland legaal voor een veilige abortus kunnen kiezen. In andere landen zijn de SRGR niet vanzelfsprekend. Probeer maar eens een condoom te kopen in India als je niet getrouwd bent. Of als homostel hand in hand te lopen in Oeganda. Ongewenste zwangerschappen, sterfte onder moeders en Hiv-infecties vormen grote problemen in het buitenland. Daarom zet Nederland zich ook in voor SRGR in andere landen. Deze ontwikkelingssamenwerking is niet alleen goed voor de mensen zelf maar ook voor de sociale en economische vooruitgang van die landen.

Politieke invloeden

Dat politieke keuzes grote invloed hebben, bewees het beleid van President Trump. Onlangs tekende hij de zogenaamde Global Gage rule. Dit beleid houdt in dat de Amerikaanse regering stopt met de financiering van organisaties die direct of indirect iets te maken hebben met abortus. Dit is een grote stap terug in de tijd op het gebied van anticonceptie en seksuele gezondheid. Het staken van deze geldstroom raakt direct miljoenen vrouwen wereldwijd: geen toegang meer tot anticonceptie, een toename van ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Bron: www.politiekesekswijzer.nl

Nu de verkiezingen in Nederland eraan komen, is het ook goed om na te denken over wat je keuze is betreffende de politiek met betrekking tot seksualiteit. Hiervoor is de Politieke Sekswijzer gelanceerd. Dit is een stemwijzer geïnitieerd door Rutgers, Amref Flying Doctors, WO=MEN en Aidsfonds. Met de stemwijzer kunnen Nederlandse kiezers uitzoeken welke politieke partij het beste past bij hun standpunt met betrekking tot thema’s zoals abortus, hiv/aidsbestrijding, internationale samenwerking, genderrechten, meisjesbesnijdenis en anticonceptie. Het is belangrijk om uit te zoeken welk standpunt je inneemt op deze thema’s en te gaan stemmen. Op deze manier kan de politiek vervolgens onze seksuele vrijheid waarborgen. Seksualiteit is natuurlijk, maar niet vanzelfsprekend.

bron hoofdafbeelding: www.isgeschiedenis.nl

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.