Relaties

Een polyamoreuze relatie: iets voor jou?

geschreven door 23 november 2016
Polyamorie

In de media wordt de laatste tijd weer wat meer aandacht besteedt aan polyamorie: open staan voor liefdesrelaties en seks met meerdere partners. Komen de jaren ‘70 weer terug en is polyamorie het nieuwe ideaal?

De film The Commune

Als je de film Kollektivet (The commune, geregisseerd door Thomas Vinterberg) hebt gezien, dan heb je een idee van hoe het eraan toe kan gaan (zie ook de filmrecensie in de Volkskrant). De hoofdrolspeler Erik (Ulrich Thomsen) gaat ietwat terughoudend mee in de wens van zijn vrouw Anna (Trine Dyrholm) om samen te gaan wonen met zes anderen. Anna’s twijfels over het hebben van een monogaam huwelijk krijgen de ruimte. Echter, wanneer Erik een affaire begint met één van zijn derdejaarsstudenten, genaamd Emma (Helene Reingaard Neumann), en zij zich aansluit bij het wooncollectief, wordt de boel op de spits gedreven. De experimentele leefgemeenschap stort uiteindelijk in elkaar. Denk jij dat polyamoreuze relaties kunnen werken?

polyamorie
De filmposter van Kollektivet (2016)

Wat is polyamorie?

Polyamorie (van het Griekse ‘poly’, “veel, meerdere”, en ‘amor’, “liefde”) betekent dat je open staat voor meer dan één liefdesrelatie en/of sekspartner tegelijkertijd. Mensen met een polyamoreuze relatie worden ook wel polyamoristen genoemd. Het gaat niet per definitie alleen om het hebben van seksueel contact met meerdere partners. Het kan ook gaan om een lange afstandsrelatie, samenwonen, of een huwelijk.

In een polyamoreuze relatie is het belangrijk om afspraken te maken. Partners binnen zo’n relatie kunnen immers verschillende ideeën en/of verwachtingen hebben. Wanneer je hierover geen basisregels opstelt, kan dit je vertrouwen in de ander en de relatie behoorlijk schaden. Sommige stellen spreken af dat je seksueel contact mag hebben met anderen buiten de relatie, mits dit in alle openheid en eerlijkheid gebeurt. Anderen hoeven niet per se te weten met wie er wat gebeurt. Wel is het belangrijk dat alle betrokkenen instemmen met de polyamoreuze relatie en de zelf opgestelde basisregels. Daardoor is polyamorie anders dan vreemdgaan; het gebeurt tenslotte met toestemming van alle betrokken partijen.

Jaloezie een tekortkoming? Of is polyamorie een vorm van bindingsangst?

Polyamoristen geloven dat je je partner niet kan bezitten en niet kan verplichten monogaam te zijn. Zij zien jaloezie als een tekortkoming en gaan er vanuit dat liefde niet vermindert door liefde te delen met anderen. Dit vraagt veel vertrouwen in elkaar. Er zijn echter ook monogamisten zonder bezitterige kijk; die gaan er vanuit dat je je partner vrijlaat om bij je te blijven of bij je weg te gaan. Monogamisten gaan er vanuit dat je alleen kracht, vertrouwen en een levenslange relatie op kunt bouwen als je alleen oog hebt voor elkaar.

Er zijn psychologen die polyamorie beschouwen als een vorm van bindingsangst. Sommige mensen hebben slechte ervaringen met monogame relaties, bijvoorbeeld vanuit hun opvoeding of met eigen eerdere partners. Iemand die erg gekwetst is in het verleden kan het dan misschien niet opbrengen om zich aan één persoon te binden. Het is dan veiliger om je niet aan één, maar aan meerdere mensen te emotioneel te verbinden, luidt één van de psychologische theorieën.

Is een polyamoreuze relatie iets voor jou?

Wat denk jij, is een polyamoreuze relatie iets voor jou? Zou het vertrouwen, de liefde en seksuele spanning tussen jou en je partner(s) groeien? Of kun je die dingen net zo sterk ervaren als je maar met één persoon een relatie hebt, en haal je meer voldoening uit het besteden van je aandacht en tijd aan één persoon? Een simpele test van succes: als je geliefde een andere partner vindt, zal je dan een geluksgevoel ervaren of gaan er dan alarmbellen rinkelen?

Klik eens hier als je meer informatie wil over meervoudige liefde. Bekijk de illustratieve Engelse documentaire (47 min.) die in 2007 verscheen Polyamory: Hidden lives – Three in a bed.

Symbool voor polyamorie
Een symbool voor polyamorie is het hart gecombineerd met het oneindigheidsteken. Bron: nl.wikipedia.org/wiki/Polyamorie

Beeld: Dainis Graveris via Unsplash

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.