ErotiekSeksualiteit

Nut van vrouwelijk orgasme, meer dan een fantastische bonus?

geschreven door 24 januari 2017

Wetenschappers buigen zich er al jaren over, het vrouwelijk orgasme. Het gaat dan niet om de verschillende soorten orgasmes die een vrouw kan ervaren, vaginaal, clitoraal … Nee, ze willen weten wat de functie achter het orgasme is. Het lichaam zit volgebouwd met allerlei slimme en vooral nuttige mechanismes. Dus wat is dan het nut van het orgasme?

Evolutie

Uit verschillende hoeken (Evolutionaire biologen, psychologen, seksuologen en zelfs feministen) wordt er flink nagedacht over mogelijke theorieën. Een meest gehoorde theorie is dat het misschien een bijproduct is van de evolutie. In de baarmoeder zijn de embryo’s de eerste weken nog exact hetzelfde. Als de zenuwen en cellen die nodig zijn voor een orgasme al aangemaakt zijn vóór de geslachtsbepaling kunnen de vrouwelijke embryo’s hiervan meeprofiteren. Net als dat de mannelijke embryo’s tepels hebben. Een aanneemelijke theorie, vindt ook Elisabeth Lloyd, een biologie professor die een boek schreef over het vrouwelijk orgasme. Toch blijft degelijk wetenschappelijk onderzoek om deze theorie te ondersteunen uit.

Voortplanting

Een andere theorie dan; het vrouwelijk orgasme als hulpmiddel om zwanger te worden. Tijdens het orgasme zou, onder de werking van het hormoon oxytocine, de baarmoeder een soort van zuigende beweging maken. Dit zou een gunstig effect hebben op de zaadcellen die die kant op moeten. Dit klinkt als een nuttige theorie, alleen ontbreekt doorslaggevend wetenschappelijk bewijs. Sterker nog, Roach Wip schrijft in haar boek WIP, dat uit onderzoek van de Journal of Sexual Medicine blijkt dat de baarmoeder tijdens seksuele opwinding een soort tentnok vormt en zich dus juist wegtrekt van het zaad.

Dit is niet de enige theorie over de werking van oxytocine, die vrijkomt bij het klaarkomen. Het zou ook een rol kunnen spelen bij de verbinding aan je partner. Vrouwen komen over het algemeen eerder klaar bij haar vertrouwde partner. Dit vergroot de kans op verbinding aan deze partner, wat ook de kans op overleven van het nageslacht vergroot.

Bonus

Het wetenschappelijk bewijs om de verschillende theorieën te ondersteunen blijft uit en daarmee lijkt het dus allemaal doelloos, dat vrouwelijk orgasme. Wat we wél weten is dat vrouwen veel plezier beleven aan een orgasme. Nu is het zo dat plezier de meest stimulerende werking heeft op je seksleven, dus daarmee is deze fantastische bonus toch zomaar een nuttig doel geworden.

Hoofdafbeelding bron: www.cdn.newsapi.com.au

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.