EducatieSeksualiteit

Dit zijn de verschillende fasen waaruit seks bestaat

geschreven door Lisanne Hummel 29 mei 2018
Bron: www.seksualiteitenkanker.be

In de huidige tijd is seks overal: in films, op tv, op internet. Vaak lijkt het alsof er zonder moeite van een eerste blik naar het hebben van seks wordt gegaan. Maar uit welke fasen bestaat het hebben van seks eigenlijk? Daar zit een geleidelijke opbouw in: het start met verlangen, gevolgd door seksuele opwinding, de plateau fase, het orgasme, en herstel.

Het eerste onderzoek naar seks

In de jaren ’70 kwamen gynaecoloog William Masters en psycholoog/sekstherapeut Virginia Johnson samen te werken in St. Louis, Amerika. Al snel bleken zij een gedeelde interesse te hebben voor de menselijke seksuologie, en zij zetten een onderzoek op naar hoe mensen seks hebben met elkaar. In de avonduren lieten zij in het geheim mannen en vrouwen naar hun laboratorium komen. Deze mensen kenden elkaar niet voorafgaand aan het onderzoek, en werden in het lab aan elkaar voorgesteld, waarna ze werden gevraagd seks met elkaar te hebben. Masters en Johnson bestudeerden secuur de manier waarop deze onbekenden seks met elkaar hadden; een controversieel onderzoek voor die tijd! Dit onderzoek vormde de basis voor de ontwikkeling van de ‘seksuele responscyclus’ (zie afbeelding). Deze cyclus geeft weer welke seksuele fasen mensen doorlopen bij het hebben van seks.

De fasen van seks

De seksuele responscyclus begint met de fase van verlangen – het zin (gaan) hebben in seks. Dit is een wat meer individuele (‘solo’) fase, die zich vooral in het eigen hoofd afspeelt. Deze fase gaat over in het ervaren van seksuele opwinding. In deze fase, zoals je in de afbeelding kan zien, vindt er meer interactie plaats met de sekspartner en neemt de seksuele opwinding toe. Hierna volgt de plateau fase – de grote opwinding vlak voordat een orgasme wordt bereikt. Dit wordt ook wel ‘the point of no return’ genoemd, omdat de seksuele opwinding dan zo groot is dat een orgasme vrijwel niet meer is tegen te houden. Na het orgasme volgt een fase van herstel. Voor vrouwen duurt die periode van herstel korter dan voor de man, waardoor vrouwen vaak al eerder fysiek klaar zijn voor een volgende vrijpartij.

De seksuele responscyclus, uit het boek 'Seksuologie' van Gijs, 2004.

De seksuele responscyclus, uit het boek ‘Seksuologie’ van Gijs, 2004.

Aanvullingen op de seksuele responscyclus

Sinds het eerste werk van Masters en Johnson hebben andere onderzoekers aanvullingen gedaan op deze oorspronkelijke seksuele responscyclus. Zo heeft men de belangrijke toevoeging gedaan dat verlangen niet altijd zomaar spontaan ontstaat, maar dat er meestal een seksuele prikkel nodig is om dit verlangen op te wekken.

Jouw seksuele responscyclus

Hoe zit het met jouw seksuele responscyclus? Herken je jezelf in bovenstaande afbeelding? Doorloop jij alle fasen altijd? Mogen bepaalde fasen meer aandacht krijgen? Zit er een verschil in hoe jij en je sekspartner de verschillende fasen doorlopen? Denk hier eens over na, en bespreek het eventueel met je sekspartner.

Zin in een Netflix-avond, maar ook benieuwd naar de werkwijze van Masters en Johnson? Bekijk dan de serie ‘Masters of sex’ op Netflix.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.