EducatieRelatiesSeksualiteit

Dokter Corrie, “waar zit de clitoris?”

geschreven door 2 januari 2018

Wat is sperma? Waar komen kinderen vandaan? Waarom heeft papa geen borsten? Hele normale vragen voor kinderen, maar voor volwassenen soms toch wat schaamtevol om te beantwoorden. Gelukkig is er hulp beschikbaar; onze lieftallige Dokter Corrie.

Vanaf het prille begin is seksualiteit een onderdeel van ons leven. Nieuwsgierige kinderen komen al vroeg met vragen rondom dit onderwerp. Goede voorlichting tijdens de seksuele ontwikkeling draagt bij aan het plezierig kunnen ervaren van seks. Het belang van goede seksuele voorlichting kunnen we daarom niet vaak genoeg benadrukken. Eerder schreef Bedmanieren over het praten met je kinderen over seksualiteit. Aangezien het praten over seksualiteit en relaties met je kinderen niet iedereen even gemakkelijk afgaat, is er hulp in het leven geroepen: Dokter Corrie.

De Dokter Corrie Show is een televisieprogramma waarin Martine Sandfort gekleed in een witte doktersjas het personage Dokter Corrie speelt. Hierin behandelt zij op humoristische wijze verschillende vragen over puberteit en seksualiteit. Het is een programma van de NTR dat tot stand is gekomen in samenwerking met het kenniscentrum van seksualiteit Rutgers WPF. Vanaf 2013 werd het onder meer uitgezonden op Schooltv-weekjournaal van de NTR als onderdeel van de verplichte lessen over seksualiteit in het basisonderwijs. Schooltv – weekjournaal bestaat inmiddels niet meer, maar vanaf maart 2015 heeft Dokter Corrie haar eigen programma bij Zapp. In dit programma praat Dokter Corrie met bekende Nederlanders over puberteit, seksualiteit en relaties.

De tegenstanders

Toen Dokter Corrie onderdeel werd van het basisonderwijs in heel Nederland bracht dat veel commotie teweeg. Tegenstanders vonden dat het programma aan kinderen werd opgedrongen en een eenzijdig, liberaal beeld gaf van seksualiteit. Er werd een beweging in het leven geroepen met als slogan: Stop Dokter Corrie. Dit collectief van verontrustende, voornamelijk christelijke ouders stelden een petitie op. Zij vinden dat er in het onderwijs kerndoelen geformuleerd moeten worden over seksuele voorlichting en het aan de scholen moet worden overgelaten om dat naar eigen overtuiging in te vullen. Bij het aanbieden van deze petitie aan de Tweede Kamer kregen ze steun van ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind: “Met het programma De Dokter Corrie Show gaat de NTR haar takenpakket te buiten.” Volgens Voordewind worden er normen opgelegd en is dat niet de taak van de staatstelevisie. Dit had effect en het programmaonderdeel in het Schooltv-weekjournaal werd verplaatst van middenin naar aan het einde van de uitzending, zodat scholen die had­den aangegeven moeite te hebben met dit programmaonderdeel, het weekjournaal tijdig konden uitzetten.

Boek

Zoals je misschien al op de Facebookpagina van Bedmanieren had gezien, is er onlangs ook een boek verschenen; Dokter Corrie geeft antwoord. Het boek is geschreven door Niki Padidar en is uitgegeven door Uitgeverij De Harmonie. Het bevat onder andere een pop-up piemel, stickers met seksende dieren en het memoryspel Blootgewoon. Verder worden vragen beantwoord als ‘Hoe moet je eigenlijk zoenen?’ en ‘Wat is voorspel?’. Ook onderwerpen als hormonen, lichamelijke veranderingen in de puberteit, homoseksualiteit, verkering en liefdesverdriet komen aan bod.

bron: http://www.deharmonie.nl/titel/dokter-corrie-geeft-antwoord/

Dokter Corrie stimuleert om seksualiteit bespreekbaar te maken en het draagt uit dat vragen over dit onderwerp niet gek zijn. Voorlichting door Dokter Corrie levert daarom een positieve bijdrage aan een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen van nu en in de toekomst.

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.