BehandelingEducatieSeksualiteit

Vroegtijdig klaarkomen, voor de snelle jongens onder ons

geschreven door 7 november 2017
vroegtijdig klaarkomen

Een orgasme wordt over het algemeen als prettig ervaren, maar niet door mannen die vroegtijdig klaarkomen. Gevoelens van spanning, schaamte en frustratie overstemmen het plezier. Wat is vroegtijdig klaarkomen en wat kan je er eventueel aan doen?

Al eerder schreven we op Bedmanieren over de verschillende seksuele disfuncties bij mannen, waaronder vroegtijdig klaarkomen, oftewel de vroegtijdige zaadlozing. Aangezien het één van de meest voorkomende seksuele klachten is bij mannen (10% van de mannen heeft hier last van), besteedt Bedmanieren wederom aandacht aan dit onderwerp. Wat is vroegtijdig klaarkomen precies?

Over de definitie van de diagnose vroegtijdige zaadlozing is lange tijd door wetenschappers en professionals gediscussieerd. Natuurlijk is ‘het ideale moment van klaarkomen’ een relatief begrip. Zo spreken mannen al snel van vroegtijdig klaarkomen zodra ze sneller klaarkomen dan ze willen. Maar als je wil definiëren wat precies onder ‘vroegtijdig’ valt, dan moet je weten hoe lang het gemiddeld duurt tot mannen een zaadlozing hebben. Onderzoeksresultaten van studies naar zaadlozingstijd laten zien dat de variatie tussen mannen groot is. Wel is op basis van deze studies geconcludeerd dat een orgasme binnen één minuut onder de noemer ‘vroegtijdige zaadlozing’ valt.

De diagnose

De definitie voor een diagnose vroegtijdige zaadlozing is: “een mannelijke seksuele disfunctie die gekenmerkt wordt door een ejaculatie die altijd of bijna altijd optreedt voor of binnen ongeveer 1 minuut na vaginale penetratie, en de onmogelijkheid de zaadlozing te kunnen vertragen bij alle of bijna alle vaginale penetraties, en die negatieve persoonlijke gevolgen heeft, zoals spanning, ergernis, frustratie en/of het vermijden van seksuele intimiteit”. Zoals je kunt zien, omschrijft de definitie alleen intravaginale seksuele activiteit. Vroegtijdige zaadlozing in de context van andere seksuele gedragingen zoals orale of anale seks staat niet omschreven. Dit heeft als reden dat er nog onvoldoende kennis is over binnen hoeveel tijd er zich in die situaties een orgasme zou moeten voordoen. Dat neemt niet weg dat er ook tijdens andere seksuele activiteiten natuurlijk sprake kan zijn van een vroegtijdige zaadlozing.

Levenslange of verworven vroegtijdige zaadlozing

Bij de diagnose wordt onderscheid gemaakt tussen twee subtypen vroegtijdige zaadlozing: een primaire (of levenslange) of secundaire (of verworven) vroegtijdige zaadlozing. Bij de levenslange variant heeft een man vanaf vrijwel de eerste seksuele ervaringen in de pubertijd of adolescentie al vroegtijdige zaadlozingen. Een verworven vroegtijdige zaadlozing ontstaat gedurende het seksuele leven. Dit subtype kan bijvoorbeeld ontstaan door relatieproblemen of psychologische problemen, maar ook door faalangst/prestatiedrang of een te grote focus op de partner (waardoor er te weinig aandacht is voor het eigen gevoel van ‘bijna klaarkomen’ en het orgasme er plots al is). Voor de behandeling is het noodzakelijk om te weten of het gaat om een levenslange of een verworven vroegtijdige zaadlozing, want de verschillende subtypen vereisen een andere aanpak.

Wat kan de oorzaak zijn?

Over de oorzaak waarom sommige mannen last hebben van een vroegtijdige zaadlozing bestaat nog geen duidelijk beeld. Dit komt vooral doordat er (zoals bij menig ander seksuologisch probleem) een taboe op rust, waardoor het lastig is om mannen te vinden die mee willen doen aan onderzoek. De meest voorkomende theorie over de oorzaak is faalangst of prestatiedrang tijdens seksuele activiteit. Seksuele onzekerheid, spanning en stress verminderen de controle over het ‘moment suprême’. Onder invloed van stress en angst produceert het lichaam veel adrenaline, en adrenaline verbruikt weer serotonin. Serotonine is de stof die in de hersenen wordt aangemaakt wanneer men zich goed voelt en bij een te lage hoeveelheid serotonine, kan de eikel overgevoelig worden, waardoor een man soms al binnen één minuut klaarkomt.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen worden ingezet bij vroegtijdig klaarkomen. Het beste is om samen met een seksuoloog te bekijken welke behandeling het meest geschikt is voor jou. Een veel gebruikte therapievorm voor mannen die vroegtijdig klaarkomen is cognitieve gedragstherapie.  Hiermee kun je de onderliggende angst of onzekerheid behandelen. Ook is hierbij van belang dat er aandacht wordt besteed aan een stuk educatie over de werking van het orgasme bij de man. Dit om irreeële verwachtingen en misvattingen hierover te voorkomen. Daarnaast kan partnerrelatietherapie helpen om de communicatie met je partner te verbeteren. Hoe je met je partner over seks kan praten, kun je ook vinden in een eerder artikel op Bedmanieren.

Vroegtijdige zaadlozing kan ook worden behandeld met farmacotherapie. Die behandeling bestaat uit het gebruik van zalf of tabletten. Dit moet altijd worden voorgeschreven door een arts. De zalf heeft een verdovende werking en wordt op de eikel gesmeerd, waardoor die minder gevoelig wordt. Tijdens seksuele activiteit voelt stimulatie van de eikel daardoor minder intens, waardoor een man minder snel klaar zal komen. Het nadeel van het gebruik van deze zalf is echter dat de zalf vanaf de penis ook in bijvoorbeeld de vagina terecht kan komen, waar het ook zijn verdovende effect heeft.

De behandeling met tabletten bestaat uit gebruik van antidepressiva. Antidepressiva heeft namelijk als bijwerking dat het de zaadlozing vertraagt. Het is echter wel belangrijk te bedenken dat deze medicatie ook andere bijwerkingen op seksueel vlak heeft, zoals erectieproblemen en verminderde opwinding en verlangen.

Wat kun je zelf doen?

  • Train je PC spier. Je PC (pubococcygeus) spier is  onderdeel van de bekkenbodempsieren, en is erg belangrijk in het voorkómen van een vroegtijdige ejaculatie. Met o.a. deze spier beheers je vloeistoffen in je urinebuis, zoals urine en sperma. Als je je plas ophoudt, gebruik je deze spier. Als je hier moeite mee hebt, is je ejaculatie ophouden waarschijnlijk ook lastig. Om de PC spier sterker te maken, zal je zogenaamde ‘kegeloefeningen’ moeten doen. Dit zijn korte oefeningen waarbij je je PC spier aanspant en daarna weer ontspant. Je kunt beginnen met 5 seconden aanspannen en daarna 5 seconden ontspannen. Dit spannen en ontspannen doe je dan 10 keer en oefen je iedere dag. Als man zijnde krijg je zo meer controle over je orgasme.

    Bron:thuisarts.nl

  • Focus op je ademhaling. Mannen onderschatten de kracht van ademhaling in het voorkómen van vroegtijdige ejaculatie. Als je meer en meer opgewonden raakt, focus je ook steeds minder op je ademhaling. Toch is het belangrijk om langer en dieper te gaan ademen als je dichter bij je orgasme komt. Hierdoor kan je het orgasme namelijk vertragen. Probeer minimaal 5 seconden in te ademen en minimaal 5 seconden uit te ademen.
  • Knijpoefening. Deze oefening is om het orgasme uit te stellen. Deze oefening en ook de ‘start en stop oefening’ staan al beschreven in eerder artikel op Bedmanieren.

Mochten je naar aanleiding van dit artikel nog verdere vragen hebben, stel ze gerust aan Bedmanieren! Heb je hulp nodig omdat je vroegtijdig klaarkomt, ga dan naar je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar een seksuoloog.

Beeld: www.lijfengezondheid.nl

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.