Educatie

Online seksuele voorlichting aan vluchtelingen in Europa

geschreven door 16 augustus 2016
Bron: www.zanzu.be/nl

Meer dan 1000 vrouwen werden vorig jaar met oud en nieuw in Keulen (Duitsland) seksueel mishandeld en aangerand. ‘Hoe kunnen we voorkomen dat dit gebeurt?’, dacht Duitsland. Het land ontwikkelde een website om nieuwkomers Europese seksuele voorlichting te geven.

Tijdens deze grootste migrantenstroom sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Duitsland vorig jaar meer dan een miljoen vluchtelingen binnengelaten; meer dan welk Europees land ook. Dit betekent ook dat zij, meer dan andere landen, te maken zullen hebben met cultuurverschillen. Ook op het gebied van seksualiteit. De vrouwen in Keulen werden lastig gevallen door mannen uit Noord Afrika en het Midden Oosten. In verband met de lopende beschuldigingen van verkrachting en andere vergrijpen heeft Duitsland een speciale website ontwikkeld.

De website Zanzu

De website “Zanzu: Mijn lichaam in woord en beeld” is bedoeld om de nieuwkomers voorlichting te geven over Europese seksuele waarden en normen, en voortplanting. Ze werd ontwikkeld door het Duits Federaal Agentschap voor Gezondheidspromotie van het Ministerie van Volksgezondheid, in samenwerking met Sensoa, het Vlaams Expertisecentrum voor Seksuele Gezondheid, en werd begin 2016 gelanceerd. Inmiddels is het portaal beschikbaar in 13 verschillende talen. Het webportaal werd ontworpen om migranten, oftewel anderstaligen die nog maar kort in Europa verblijven, de kans te bieden om informatie in te winnen over seksualiteit en voortplanting.

Verschillende onderdelen van de seksuele voorlichting

De website gaat gedetailleerd in op zowel de fysieke als juridische aspecten van seksualiteit. De vrouwelijke en mannelijke genitalia worden omschreven. In de seksuele voorlichting worden bruikbare tips gegeven over seksuele hygiëne. Zo wordt bijvoorbeeld het gebruik van geparfumeerde zeep bij het wassen van je geslachtsorganen afgeraden. Maar er is ook een deel van de website dat zich richt op voortplanting en het voorkomen van geslachtsziekten. Daarnaast wordt uitgelegd wat seksueel geweld, zoals gedwongen seks, verkrachting en aanranding, inhoudt en dat je hier strafrechtelijk voor kan worden vervolgd. Er wordt aangegeven dat seksuele vergrijpen niet per se fysiek, maar ook verbaal of via ander gedrag kunnen plaatsvinden. Bovendien noemt de website dat fysiek geweld en vrouwenbesnijdenis bij de wet verboden is in Duitsland.

Zanzu heeft gelukkig ook een module die zich richt op seksueel plezier. Het is namelijk belangrijk dat je niet alleen aandacht besteedt aan ‘wat er mis kan gaan’ tijdens seksueel contact. Ook de positieve aspecten van seks zijn belangrijk. Er wordt op de website aandacht besteed aan seksuele opwinding en voorspel, en er worden voorbeelden gegeven van verschillende seksuele posities. De bezoeker wordt uitgelegd dat seksuele gemeenschap plezieriger kan worden door te variëren in snelheid, ritme en intensiteit. De boodschap van de ontwikkelaars is terecht dat masturberen en porno oké zijn, en dat dit kan helpen om seksueel opgewonden te worden.

Wat vind jij van de website? Zou jij hem adviseren, bijvoorbeeld aan Syrische vluchtelingen? En kunnen we hiermee seksuele vergrijpen voorkomen?

 

Bron: http://www.zanzu.be/nl

Twee mannen hebben anale seks. Bron: www.zanzu.be/nl

 

Wellicht ook interessant voor jou:

Geef jouw reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.