EducatieOngewenst seksueel contact

Campagne: wanneer is seksueel contact ongewenst?

geschreven door Rinske Bakker 13 mei 2016
Campagne ongewenst seksueel contact

“Geen zin in thee? Toch wil ik dat je thee drinkt!” Vreemd? Dit is wel wat er gebeurt tijdens seks waarbij een betrokkene er niet mee instemt! De Engelse politie zette een campagne op tegen ongewenst seksueel contact.

De campagne “Consent is everything”

De Engelse politie bedacht een campagne genaamd #ConsentIsEverything. Hierbij werkte de politie samen met de Thames Valley Sexual Violence Prevention Group. Deze werd gelanceerd in oktober 2015. De campagne moet duidelijk maken dat het je eigen verantwoordelijkheid is om er zeker van te zijn dat een ander instemt met seksueel contact, in plaats van dat je daar gewoon van uit gaat. Niet alleen tijdens seksuele gemeenschap, maar ook tijdens andere vormen van seksueel contact is het belangrijk dat er overeenstemming bestaat over wat er gebeurt.

Er is sprake van ongewenst seksueel contact wanneer een van de betrokken partijen er niet mee instemt. De wet is er duidelijk over. Als er sprake is van het ongewenst seksueel binnendringen van het lichaam, via de vagina, anus of mond met de penis, vingers of voorwerpen, dan spreekt men van verkrachting. Verkrachting komt voor onder mensen van alle genders en seksen. Ongeveer 92% van de slachtoffers is vrouw en 8% man. Verkrachting vindt meestal plaats onder mensen die elkaar op de een of andere manier al langer kennen. Bij aanranding is er geen sprake van het ongewenst binnendringen van het lichaam, maar van andere vormen van ongewenst seksueel contact. Slachtoffers geven zichzelf vaak de schuld.

Campagne ongewenst seksueel contact

Engelse campagne moet duidelijk maken wat ongewenst seksueel contact is. Bron: www.consentiseverything.com

Gedwongen seks is pas onlangs verboden

Geloof het of niet, in Nederland was gedwongen seks was vóór 1991 binnen het huwelijk niet verboden. Men sprak over echtelijke verplichtingen. Gedwongen seks tussen getrouwden was geen verkrachting door de één, maar eerder ongehoorzaamheid van de ander, meestal de vrouw. In 1991 werd een wetswijziging doorgevoerd onder invloed van feministen en de maatschappij. Geweld en dwangmiddelen om seks te krijgen, kunnen nu leiden tot veroordeling. Ook werd de omschrijving van het misdrijf sekseneutraal gemaakt, zodat verkrachting van een man er ook onder valt.

De analogie met een kopje thee

We moeten campagne voeren en ongewenst seksueel contact terugdringen, dachten ze in Engeland. Door een analogie te maken met een kopje thee maakt het filmpje van #ConsentIsEverything snel duidelijk wat instemmen met seksueel contact inhoudt. Zegt iemand nee tegen een kopje thee of is diegene niet in staat om duidelijk te maken dat hij/zij geen zin heeft in thee? Duw diegene dan geen kop thee door de strot!

Denk jij ook niet dat het goed is om deze campagne ook in andere landen uit te zetten?

I’m gonna pour myself a cup of tea.

 


Zoek je hulp bij aanranding of verkrachting? Klik dan hier.

Geef jouw reactie