EducatieGender

Lesbische seks; Wilt u daar een piemel bij?

geschreven door Feya Haagsman 7 juni 2016

Seks is een breed begrip. Ook het woordenboek erkent dit door het hanteren van de volgende definitie: “Gevoelens en handelingen die een mens kan ervaren of uitvoeren en die samenhangen met lichamelijke opwinding en bevrediging”. Met een beetje fantasie kan iedereen handelingen, situaties en emoties bedenken die beschreven kunnen worden als seks. Waar denk jij aan?

Als je mensen vraagt wat er wordt bedoeld met seks, dan wordt het woord ‘neuken’ vaak gebruikt. Een term die niet in het woordenboek wordt vermeld. Ook de seksuele informatie site sense.info gebruikt een andere definitie: “ Het naar binnengaan met de penis van de jongen in vagina of anus”. Tot slot kom je de term “geslachtsgemeenschap” vaak tegen. Het is duidelijk dat seks regelmatig wordt geassocieerd en wordt beschreven als een enkele handeling middels een penis. De verschillende definities werken verwarrend, maar dat is tot dusver niet heel schokkend. Wat echter opvalt is dat een belangrijke seksvorm vergeten wordt, de lesbische seks.

In het programma “De Hokjesman” van de VPRO legt een jonge lesbische vrouw haarfijn uit wat de reden is van niet benoemen van lesbische seks. “Een lesbische relatie, en daarbij lesbische seks, wordt vaak niet als serieus, als echt, gezien”. Ze vervolgt: “Mannen proberen lesbische vrouwen te versieren, ook als weten ze dat ze geen schijn van kans maken”. “Het lijkt of ze er niet bij kunnen dat er vrouwen zijn die seks hebben zonder een penis”. In de pornografie wordt dit beeld bevestigd. Twee vrouwen die met elkaar vrijen maken meestal gebruik van een dildo of vibrator. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat een penis onmisbaar is voor seksueel genot.

Onze beeldvorming over seks stamt duidelijk uit het pre-feministische tijdperk, waarin seks altijd wordt geassocieerd met penetratie middels een penis. Wat weten we eigenlijk over de seksuele relatie tussen twee vrouwen? En hoe we seks uitleggen aan onze omgeving? Hoe omschrijf jij seks?

bron hoofdafbeelding: www.ikvrouwvanjou.nl

Geef jouw reactie